Viktor Kaisiëpo, Papoestrijder – Papoeadenker, 1948-2010

In de zomer van 2009 kwam ik in contact met Viktor Kaisiëpo, een bekende mensenrechtenactivist en voorman van de Papoea’s in Nederland en in het buitenland. Hij wilde een boek schrijven met zijn levensverhaal, dat tegelijk het verhaal zou omvatten van de Papoea’s in Nederland. Over de komst van de Papoea’s naar Nederland in 1962 was nog niets in boekvorm verschenen. Aansluitend wilde hij zijn visie op de toekomst van Papoea formuleren.
Viktor had haast. Hij wist dat hij ernstig ziek was en dat er niet veel tijd zou zijn om het boek te realiseren. Zelf schrijven ging niet, vertelde hij me. Komend uit een orale traditie was hij gewend zijn gedachten en ervaringen in verhalen te vertellen. Hij vroeg hij mij die verhalen om te zetten naar de tekst en structuur van een boek; ik zou zijn ghostwriter zijn.

Viktor Kaisiëpo-voor-gebouw-BZ-jun-1990-gelegenheidIk schreef eerst een concept voor het boek en begon hem te interviewen. Het laatste interview werd gehouden op 5 januari 2010. Daarna begon ik aan het schrijven van een eerste manuscript dat we samen zouden bespreken en aanvullen. Helaas, drie weken na het laatste interview overleed Viktor, toch nog veel eerder dan verwacht en tragisch genoeg dus halverwege de voorbereidingen voor het boek. Toch bleek het materiaal voldoende om er een meer dan volwaardig boek van samen te stellen. De zeer druk bezochte presentatie vond plaats bij Amnesty International op 11 februari 2011.
Het halve jaar  dat ik met Viktor heb gewerkt, en hem intensief heb leren kennen, is voor mij buitengewoon waardevol geweest. Viktor was uiterst beminnelijk, liet zich graag interviewen maar trok ook vooral zijn eigen lijn, maakte me graag met zijn verhalen aan het lachen en lachte zelf ook naar hartenlust, hoe serieus onze gesprekken over de strijd voor het Papoeavolk verder ook waren.

Blader door het flipboek


Kijk op YouTube voor meer interviews en toespraken van Viktor

Viktor Kaisiëpo Msn
Een perspectief voor Papoea.
Het verhaal van mijn leven en mijn strijd
Opgetekend door Willem Campschreur
Uitgever: KIT Publishers in Amsterdam [nu: LM Publishers, Utrecht].
ISBN 978 94 6022 1149


 

Dit boek is tot stand gekomen met ondersteuning van:

Amnesty International
Nederlandse afdeling van IUCN
Prins Bernard Cultuurfonds
Stichting Democratie en Media
Stichting Hapin
Stichting Pro Papua.