Petra Catz, Abraham de Swaan, Herman Vuijsje (samenstelling)
Bedenkt eer gij herdenkt
Kritische geluiden over het geplande Holocaust Namenmonument
Copy-editing: Willem Campschreur
Uitgegeven bij Lecturis, Eindhoven
Verkrijgbaar in de boekhandel; prijs € 12,50
Met bijdragen van: David Barnouw (voorm. NIOD), Petra Catz (buurtbewoner), Moshe Godschalk (voorm. rector Joodse Scholengem. Maimonides), Herman Hertzberger (architect), Hans van Houwelingen (beeldend kunstenaar), Maarten Kloos (voorm. directeur ARCAM), Jaap Nijstad (kunsthistoricus), Max Pam (schrijver/journalist), Gerda Roodenburg-Slagter (beeldend kunstenaar), Marien Schouten (beeldend kunstenaar), Marja J. Smit (vertaler), Abram de Swaan (socioloog), Herman Vuijsje (journalist), Herman Herzberger (architect), Ronald van Tienhoven (beeldend kunstenaar), Ruben Vis, Herman Vuijsje (journalist), Jaap Wertheim (voorm. bestuur Hollandsche Schouwburg).
In oktober 2019 verscheen deze bundel waarin met een kritisch oog gekeken wordt naar het geplande Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam.
Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor het omstreden Holocaust Namenmonument van architect Daniel Libeskind in Amsterdam. Buurtbewoners, bekende kunstenaars, architecten, wetenschappers en vele anderen zijn niet gelukkig met het ontwerp op de gekozen plek. Een discussie daarover aankaarten bleek onmogelijk. Gemeente noch initiatiefnemer Auschwitz Comité zijn ooit het gesprek aangegaan, laat staan dat ze open stonden voor kritiek. Toch is die kritiek hoogst relevant voor de discussie over herdenken in deze tijd.
Abram de Swaan, Herman Vuijsje en Petra Catz hebben daarom deze bundel samengesteld met vijftien bijdragen. De auteurs, Joods en niet-Joods, hebben gedachten en argumenten geformuleerd die tot dusver in de media slechts mondjesmaat aandacht hebben gekregen en in de besluitvorming niet zijn betrokken.
De komende maanden zal de Raad van State zich buigen over het al dan niet doorgaan van het monument (verwachte uitspraak juli/aug 2020). Bedenkt eer gij herdenkt maakt duidelijk dat voor herdenken een inhoudelijke gedachtevorming noodzakelijk is, die nu in de procedure rond dit belangrijke monument zo node is gemist. De vragen, argumenten en overwegingen in deze bundel zijn hoogst actueel en zullen dat blijven zolang er reden is om te herdenken.
De bundel is hieronder in zijn geheel te lezen.
Copyright © 2019 bij Lecturis en de auteurs van deze bundel